A feedback a barátod

feedback-1213042_640.jpg

Munkámból adódóan sokat alszom szállodákban. Kétféle szálloda van: az, amelyikben a szobai információs mappában van visszajelzésre való űrlap és az, amelyikben nincs. Mindig, kivétel nélkül, minden esetben az a szálloda jobb, amelyikben megtalálható ez az űrlap. Pedig hát úgy is okoskodhatnánk, hogy a jó szállodának nincs szüksége feedbacklapra, úgyis azt írja be a kedves vendég, hogy

reggeli választék 5 csillag

ételek minősége 5 csillag

recepciós személyzet kedvessége 5 csillag

szoba tisztasága 5 csillag

ár-érték arány 5 csillag. 

Nem unalmas nekik ezt olvasni? Nem papírpazarlás? Van értelme kitölteni?

Sok év rendszeres szállodában alvás után azt mondom: igen. Ugyanis ezeknek az űrlapoknak a végén még szokott lenni egy megjegyzésrovat is vagy egy olyan mező, ahova a javasolt javításokat lehet beírni. Például hogy a zuhanyzónál nehéz beállítani a hőfokot, a lefolyóra ráférne egy tisztítás vagy hogy az egyik lámpában kiégett az izzó. Ezek olyan dolgok, amik rettentő bosszantóak tudnak lenni a vendég számára, de mondjuk egy takarításkor nem biztos, hogy feltűnik a személyzetnek a probléma. Igaz, fel is lehet hívni a recepciót ilyen esetben, de őszintén, hányszor tesz ilyet az ember? Hacsak nem nagyon zavaró a dolog, akkor egy üzleti úton, ahol csak aludni megy az ember a szobába és reggel korán már távozik is, nem telefonálgat javaslatok miatt, hogy hogy lehetne jobbá tenni a szobát. A kicsekkoláskor is lenne lehetőség szólni ezek miatt, de nekem olyankor már általában azzal van tele a fejem, hogy elérjem a vonatot vagy időben kijussak a reptérre. Nagyon fontos tehát, hogy a szálloda, a szolgáltató a lehető legegyszerűbbé tegye a feedbackadást, amiben a dicséreten kívül a kritika is benne van. 

Az olyan szállodai szobákban, ahol nincs feedback űrlap, általában van 1-2-3 olyan dolog, ami nem működik. Vagy ha működik, akkor körülményes a recepciós (volt már, hogy fél óráig tartott egy becsekkolás úgy, hogy senki nem volt előttem. Természetesen ebben a hotelban sem volt szervezett feedbacklehetőség.) vagy valami más nem stimmel. Meg vagyok győződve róla, hogy itt is a legjobbat akarják adni a vendégnek, hiszen érdekük, hogy visszatérjen és továbbajánlja az ismerőseinek a hotelt. Csak éppen azt hiszik, ők tudják jobban, mi a jó a vendégnek. 

Az a helyzet, hogy leszámítva egy remetét, aki egyedül él egy barlangban, mindannyian oda-vissza kapcsolatokban élünk. Adunk és kapunk. Valószínű, hogy legtöbbször az van a fejünkben, hogy jót akarunk a másiknak, nem pedig ártani. De az, hogy a jó akarás tényleg jó-e a másiknak, azt csakis onnan tudjuk, ha a másik visszajelez nekünk. A visszajelzés része a dicséret, ami lehet kimondott és ki nem mondott, de része a kritika is. Sokan megsebzésnek veszik a kritikát - és persze, nem jó hallani, hogy valamivel nagyon mellélőttünk. Ugyanakkor a kritikus feedback is hasznos, ha megvizsgáljuk, hogy hogyan tehetnénk magunkat és a viselkedésünket "felhasználóbaráttá".

Persze egy kapcsolat azért nem teljesen olyan, mint a szálloda, nem kell mindenben olyanná válnunk, mint ahogy azt mások várják tőlünk. Sőt, jó esetben nem felhasználó és szolgáltató relációban vagyunk együtt családban, barátságban. De a visszajelzések tudatják velünk, hogy a másikhoz hogyan jut el az, ami belőlünk a legjobb szándékkal kiindul. És ha azt kapjuk vissza, hogy lehetne javítani a barátságosságon vagy éppen az egyértelmű megfogalmazáson, akkor azon el lehet gondolkodni. Szabadok vagyunk a kritikus feedback ellenére is olyannak maradni, amilyenek vagyunk, de az is elképzelhető, hogy ezáltal jöhetünk rá, hol van gyenge pontunk, hol van még fejlődési lehetőség számunkra. 

Kaptál ma valakitől kritikát? Köszönd meg magadban és először csak engedd be. Nem muszáj megváltoznod, pláne nem azért, hogy kiérdemeld valaki szeretetét. De hátha van valami a kritikában, és ha változtatsz, nemcsak a másiknak lesz jobb, hanem neked is? A feedback a barátod.