Miért kell fizetni, ha hiányzom?

A csoport indulása előtt ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés az érdeklődők részéről. Amikor én voltam résztvevő az első drámacsoportban, amire jártam, ott azt a magyarázatot adták a vezetők, hogy ez olyan, mint a nyelvtanfolyam, ott is ki kell fizetni az egész tanfolyamot, akkor is ha nem tudok elmenni egy-egy órára. És hogy az alkalmankénti fizetés tulajdonképpen részletfizetési lehetőség. Ez részben igaz is, de szerintem még másról is szó van. 

Tegyük fel, hogy fut egy nyelvtanfolyam. Ha egy résztvevő nem tud elmenni egy órára, nincs komoly fennakadás. Legfeljebb a páros munkában az egyik résztvevő a tanárral lesz párban vagy alkotnak egy háromfős csoportot is. Ha mondjuk minden csoporttag egyszerre dől ki az influenzajárvány miatt, és csak egyetlen diák tud részt venni az órán, akkor még jól is járhat, ugyanis csoportos órára fizetett be, mégis magánórát kap, a tanár csak vele foglalkozik egész idő alatt. 

A pszichodrámacsoportban már nem ilyen egyszerű a dolog. Ott aki hiányzik - mindegy milyen okból - nemcsak maga szenved hátrányt, hanem mindenki más is. Lehet, hogy valaki már tervezte, hogy valamelyik szerepre pont azt szeretné választani, aki aznap épp hiányzik. És ha nem is játszott volna szerepet az illető, saját tapasztalataival sharingben még értékes módon támogatta volna az épp játszó csoporttagot. Szélsőséges esetben, ha mondjuk több csoporttag is hiányzik egyszerre, akkor nagyon beszűkül a csoport lehetősége, hiszen ahány csoporttag, annyi szereplő. Két-három résztvevővel erősen csökkennek a drámában rejlő lehetőségek (habár igaz, létezik monodráma is, mégis, az nem teljesen az, amire a drámacsoport kezdetekor szerződünk). Közhelyesen hangozhat, de a pszichodrámában a csoporttagok legalább annyira fontosak, mint a terapeuta, csoport nélkül nincs pszichodráma. Ezért is kérjük el a részvételi díjat akkor is, hogy ha valaki nem tud részt venni egy alkalmon, hiszen ne legyen egy nehezebb hónap végén potenciális spórolási lehetőség a hiányzás a lá "ha most nem megyek drámára, megmarad 14ezer forintom.". Zárójelben jegyzem meg, hogy ha valaki vészhelyzetben van, mindig meg lehet beszélni részletfizetést, későbbi fizetést. A részvételnek prioritása van akkor is, ha hirtelen pénzzavarba kerül valaki.  

Természetesen ott van az a magától értetődő tény is, hogy a csoport szervezésének fix költségei, a terembérlet, a szupervízió, a csoportvezetők ideje szintén változatlan összegbe kerülnek függetlenül a jelenlévők létszámától, de szerintem ez a kisebbik ok. A fontosabb az, amit az előbb írtam: a csoportban minden tagra minden alkalommal szükség van, mert a csoportban kölcsönösen táplálják egymást a csoporttagok.