Mire elég egy nap?

stuhlkreis.jpg

Az önismeret folyamatos, az élet végéig tartó feladat, ezért a legtöbb önismereti csoport hosszabb időn, egy-két éven keresztül rendszeresen tart összejöveteleket. De létezik rövidebb munkaforma is, a műhely vagy workshop. Ezek egynaposak vagy egy hétvégét vesznek igénybe. Jogos a kérdés, hogy mi fér bele egyetlen napba, mit lehetséges egyáltalán ilyen rövid idő alatt elérni.

A pszichodráma műhelyek megrendezése mögött ugyanaz a két alapgondolat van, ami a hosszútávú csoportok mögött is.

Egyrészt, hogy a munka nemcsak a csoportfoglalkozás ideje alatt zajlik, hanem már előtte és még utána is. Előtte, mert a jelentkezők a találkozás előtt a meghirdetett témával kapcsolatban már elkezdenek gondolkodni, saját maguk számára kérdéseket megfogalmazni, életükre az adott téma mentén reflektálni. Ez már az önismereti munka fontos része. A workshopról hazatérve pedig még sokáig dolgozik a felszín alatt mindaz, ami ott történt.

A másik feltételezés, ami miatt szakmailag indokolt workshopokat tartani, az az a tény, hogy nemcsak a játékok főszereplője kap a pszichodrámától valamit. A hosszabb csoportokon az a szokás, hogy minden résztvevő legalább egyszer kap lehetőséget saját protagonista játékra. Egy műhelyen ez természetesen nem lehetséges, itt kisebb gyakorlatokra vagy egy, legfeljebb kettő hosszabb játékra van lehetőség, tehát nem mindenki témája kerül sorra. Mégis az a tapasztalat, hogy minden játékban minden szereplő, sőt még a nézők is bevonódnak annyira, hogy saját életükre nézve releváns tapasztalatot szereznek, kérdéseket tesznek fel, impulzusokat kapnak.

 A rövid önismereti műhely ezen kívül jó lehetőség a módszer és a vezetők megismerésére, ha valaki hosszabb csoportra való részvételével kapcsolatban még nem biztos. Ezalatt az idő alatt az mindenképpen kiderül, ha valaki egész biztos nem akar vagy tud az adott módszerrel és vezetőkkel dolgozni. Van, aki számára könnyebbség, hogy egyszerűen kockázat nélkül kipróbálhatnak valamit. Ugyan a kipróbálás a hosszabb csoportok elején is adott lehetőség, de van, akinek nehézséget okoz nemet mondani. Nekik kifejezetten kényelmes egy deklaráltan rövid munkaforma.

Akkor is érdemes részt venni egy rövidebb műhelyen, ha alapvetően fontos számodra az önismeret, de jelenleg nem fér bele valami miatt, hogy egy hosszabb csoportban dolgozz. Minden, amit magadért és a céljaidért teszel, az jobb, mintha semmit nem tennél. Egy tematikus workshop nem fogja az életed nagy problémáját megoldani (bár akármi megtörténhet), de éppen az új impulzusokon keresztül kilendíthet egy holtpontról, mozgósíthat energiákat. Van, amikor már ennyi is elég, hogy változzon valami.

A december 2-án rendezendő Téli napforduló workshop nem titkolt célja, hogy a természet által kínált ritmust, a fény növekedését a személyes életünkbe is átvigyük, abból erőt merítsünk személyes és közösségi céljaink megvalósításához.