Tárgyaid tükrében

Egyre ismertebb lesz Magyarországon is a minimalizmus, amely szerint minél kevesebb holmit birtoklunk, annál inkább tudunk fókuszálni a fontos dolgokra az életben. A konmarizás, a holmik szelektálása Marie Kondo örömelve alapján valóban izgalmas folyamat, amely bőven érinti a lelket is, nemcsak az anyagi javakat. Ez az örömelv önmagában megér egy posztot. Van viszont egy másik elv is, amelyik szerintem sokat adhat az önismeretünkhöz és ezt még az „örömet sugároz-e a tárgy?” kérdés feltevése előtt is feltehetjük. Sőt, ennek a kérdésnek akkor is van létjogosultsága, ha nem szándékozunk semmit kidobni.

festek.jpgfotó innen

Mire vágytam, mit terveztem ezzel a tárggyal, amikor beszereztem?

Sokszor egy beszerzés lenyomata annak, amilyenek szeretnénk lenni, amit vágyunk megtenni. A nordic walking botok azt mesélik, hogy gazdájuk szeretne gyakrabban kimenni az erdőbe és többet mozogni. A csini magassarkú tulajdonosa táncolni szeretne járni. A 36 színű akvarellceruza azért került az íróasztalra, mert valaki több teret szeretne adni a kreativitásának vagy éppen pihenésképpen mandalákat színezne. A hipermodern takarítógép a tiszta lakás iránti vágyat testesíti meg, a francia nyelvkönyv pedig azt, hogy a tulajdonosa szeretné bejárni Dél-Franciaországot.

Ha ezzel a kérdéssel a fejünkben nézünk szét a lakásban, rengeteg álmot, vágyat, ambíciót látunk a polcokon, szekrényekben. Világos, hogy minden nem valósulhat megy egyszerre. De ahelyett, hogy emiatt bűntudatot kezdenénk hízlalni magunkban, megtehetjük azt is, hogy gondolatban közelebb lépünk ezekhez az álmokhoz. Még mindig lázba hoz? Ha nem, akkor annál jobb – így a kapcsolódó tárgytól is könnyebb lesz a búcsú. Ha pedig az álom még mindig aktuális vagy épp újra aktuális, akkor a tárgy megőrzése is rendben van.

Az is előfordulhat, hogy valakinek túl sok álma van, több, mint amennyi megvalósításához jelenleg ideje, energiája van. Ilyenkor érdemes megérezni, melyik egy-két-három vágy a legerősebb benned. Ekkor már megvan a fókusz és elkezdheted a napirendedet, heti rutinodat is végignézni és átalakítani. Hol van hely, hol tudok helyet teremteni a kiválasztott álom megvalósításának? Ha nem is megy minden egyszerre, de így lépésenként mégis sikerülhet megvalósítani, amiről álmodtál. Mert a minimalizmus nem öncél, mint ahogy az sem, hogy minél több dolgot kidobáljunk a lakásból. A cél, hogy megtedd, amiről álmodsz és azzá válj, akivé szíved mélyén szeretnél.