Hogyan készüljek a pszichodráma foglalkozásokra?

Ezt a kérdést gyakran felteszitek, ezért most összeszedtem a legfontosabbakat.

A pszichodráma egyik fontos eleme a spontaneitás, tehát a jó hír, hogy nem kell semminek utánaolvasnod, nem kell előre átgondolnod, hogy mit fogsz majd mondani a csoportban, nem kell valamilyennek látszanod, amilyen nem vagy. A csoport kezdetén lévő interjú jó készülés, mert a beszélgetés során magad számára is tisztázhatod, mik a céljaid. Ezen kívül van néhány dolog, ami nem feltétel,de segítheti a ráhangolódásod a közös munkára.

Aludd ki magad!

Nem mindig egyszerű este időben lefeküdni, de ha tudod, szervezd úgy az előző estét, hogy a neked szükséges számú órát alvással tudd tölteni éjszaka. Ha így teszel, másnap jobban ott tudsz lenni a játék közben, tudsz magadra és a csoporttársaidra koncentrálni. Az alvás nem elvesztegetett idő, hanem olyan, mint a benzin az autónak. Add meg magadnak azt a pihenést, amire szükséged van.

 Légy kíváncsi!

Minden drámás nap tele van meglepetéssel. Felfedezel valami újat magadban, egyre közelebb kerülsz a csoporttársaidhoz is. Felfedezel hasonlóságokat vagy különbségeket az életetekben és ezek a felfedezések, rádöbbenések így vagy úgy továbbvisznek. Légy nyitott ezekre az újdonságokra, a többiek megosztásaira, történeteire és arra is, mit mond a tested, a szíved, a gyomrod, a vágyaid.

 Hozz magaddal valami apró harapnivalót!

Foglalkozás közben tartunk szüneteket, de a módszer sajátossága, hogy ha épp játék közben vagyunk délben, akkor nem szakítjuk meg ebédszünettel, hanem kicsit halasztjuk a dolgot. Ha igényled a pontos étkezési időket, nem árt, ha van nálad ilyenkor valami, amit gyorsan be tudsz kapni éhség ellen

Vegyél fel kényelmes ruhát és cipőt!

Játék közben előfordulhat, hogy guggolunk, földön ülünk, mindenféle pózokban állunk. (Persze ha valakinek egészségügyi problémái miatt valami nem megy, akkor megoldjuk másképp.) Ilyenkor a magassarkú cipő és elegáns szűk szoknya nem annyira praktikus. Vegyél fel olyan ruhát, amiben szabadon tudsz mozogni és fesztelenül érzed magad, valamint ami a hőmérsékletnek is megfelel.

 Tervezd lazára a dráma napját!

Ha tudod, szervezd úgy a napod, hogy kényelmesen, időben, akár 15 perccel hamarabb is oda tudj érni a csoport kezdetére. Ez segít a ráhangolódásban. A drámás munka után sokaknak nem könnyű azonnal ráhangolódni a külvilágra, így ha tudod, engedj magadnak egy finom átmenetet. Ha aznapra még szervezel találkozót, akkor se azonnal a csoport utánra, hanem legyen kis időd sétálni, finoman átsiklani a csoport történéseiből a normál életbe. Van, aki szeret pár dolgot felírni a nap eseményeiből, erre is hagyhatsz magadnak 10-15 percet. Persze az élet sokszor nem engedi az ideális megoldást és előtte-utána is rohanni kell - ha így van, az sem tragédia, de ha lehet, adj időt magadnak, jót fog tenni.

Egy dolgot viszont semmiképp ne tegyél: ne stresszelj, ha nem sikerül ezeket a pontokat betartani. Néha teljesen ráhangolódás nélkül, zaklatottan, fáradtan és éhesen jön az ember a drámára,mert ilyen az élet. Nem egyszer pont ez a lelki állapot az, ami miatt egyáltalán a csoportba jelentkezik valaki. Ilyenkor ebből hozzuk ki a lehető legtöbbet. Gyere úgy, ahogy vagy és onnan fogunk indulni, ahol épp állsz.

ittallok.jpg