Apróságok, amiket megtehetsz magadért

Ha érzed, hogy valamit változtatni kellene az életeden, de a hosszú önismereti csoport elsőre túl nagy lépésnek tűnik, akkor néhány könnyebben megvalósítható dolgot ajánlok. Lehet, hogy már ezek is átsegítenek egy aktuális holtponton vagy legalábbis víz felett tartanak addig, amíg be tudsz kapcsolódni egy csoportba vagy más segítséget tudsz igénybe venni. Ezeket mind magam is kipróbáltam, gyakoroltam és gyakorlom időről időre, és hasznosnak találom. Természetesen komolyabb lelki, pszichés probléma esetén mindenképp érdemes szakemberhez fordulni - pont úgy, mint ahogy tüdőgyulladásra nem elég a C vitamin meg a kamillatea. 

1. Kezdj el naplót írni! Nem kell óriási írói teljesítményeket várni magadtól, elég az is, ha naponta felírsz pár mondatot vagy szót: Mi okozott ma örömöt? Mitől borultál ki? Kivel találkoztál, aki jót tett neked? Ha nem szeretsz írni, mondd fel a telefonod diktafonjára a napi jegyzeteidet vagy csinálj magadról napi videót. Ami fontos: ezeket csak magadnak csináld, nem mutasd meg másnak - ez a titka az őszinteségnek.

2. Ha egy döntéssel kapcsolatban nem tudsz dűlőre jutni, képzeld el magadban mindkét (vagy több) lehetőséget. Mi történik, ha az egyiket választod? Mi történik, ha a másikat? Mi lesz egyik és másik esetben egy hét múlva, egy hónap múlva, egy év múlva? Ha könnyebb úgy, írd is le a különböző utakat. Figyeld azt is, milyen érzés kíséri az egyik vagy a másik fantáziát? Ha valamitől zsigerileg kiráz a hideg, akkor valószínű nem az a számodra megfelelő út. 

3. Ha úgy érzed, kevés mozgástered van, túlságosan a körülményeid rabja vagy, gondold végig egy átlagos napodat és érezd meg, hol lenne leginkább szükséged szabadságra. Mi akadályoz meg? Kinek a segítségére lenne szükséged? Hogy tudnál kikanyarítani magadnak legalább egy szimbolikus mozgásteret, például heti egy órát, amit zavartalanul tölthetsz? Ha megtaláltad, használd ezt az egy órát úgy, ahogy legjobban szeretnéd: menj el sétálni, futni, csinálj egy fürdőt magadnak, hallgass zenét max hangerőn vagy amihez kedved van. 

4. Írd fel minden nap az álmaid! Ha most nem is emlékszel az álmaidra, este, lefekvés előtt mondd magadban, hogy szeretnél visszaemlékezni legalább egy álomra. Készíts az ágyad mellé papírt és tollat. Ha nem is első alkalommal, de néhány nap után szinte biztos, hogy lesz felírnivalód, akár több is egy éjszaka. Az így összegyűlő álomanyag remek út belső önmagadhoz és ha később pszichodrámázol, akkor fontos, visszatérő álmokról akár játszani is lehet. 

5. Ha túl nagy a stressz, csendesítsd le magadban a nyugtalanságot azzal, hogy figyelmed egyetlen dologra irányítod. Vizsgálj meg alaposan egy hétköznapi tárgyat: az alakját, a színét, illatát, tapintását. Figyelmeddel maradj ennél a tárgynál néhány percig. Minél gyakorlottabb vagy az összpontosításban, annál több időt tölthetsz így. Kényelmes ülő- vagy fekvőhelyzetben figyelmedet irányíthatod a légzésedre és a testi érzéseidre is. Ez minden meditáció alapja és ha elborítanak a feladatok és a mindenféle gondolatok miatt még elaludni sem tudsz, akkor ez a gyakorlat is segítségedre lehet. 

Ne feledd, bármilyen apróság, amit magadért teszel, nagyon fontos a jólléted szempontjából. És igen, megérdemled!nyar.jpg