Workshop beharangozó

feny_korhinta.jpg

Vajon miért van az, hogy a legtöbb újévi fogadalomra január közepén már senki nem is gondol vagy legfeljebb csak lemondóan és bűntudattal?

Bár sokszor tudjuk, mi lenne helyes, mi tenne jót nekünk, de az elkezdés, az első lépés megtétele egyszerűen nem sikerül, nincs meg hozzá a szufla. A pillanatnyi erőfeszítés visszahúzó ereje nagyobb, mint a hosszútávon elvárt haszon. A pszichológia belső szabotőrnek is nevezi azt az erőt, ami miatt nem azt tesszük, amit jónak gondolnánk, ami továbbvinne minket, hanem épp az ellenkezőjét. A belső szabotőr eredete nagyon különböző lehet mindannyiunknál. Lehet egy családi hiedelem, miszerint "mi mindig a rövidebbet húzzuk" vagy egy jólirányzott "te sem leszel különb, mint az apád". De az is előfordulhat, hogy olyan közegben nőtt fel valaki, ahol csak akkor járt a meghittség, az ölelés, az odabújás, ha valami rosszul sült el. Vannak szülők, akik a sikereket természetesként könyvelik el, netán irigyek is a náluk sikeresebb gyerekükre, és csak akkor tudnak odafordulni hozzájuk, ha azok gyengék, vesztesek, betegek. Az ilyen gyerek megtanulja, hogy ugyan a kudarc elvileg rossz, de ha padlón vagyok, akkor szeretetet kapok, tehát mégis ez a jobb választás. 

Persze amikor egy felnőtt az újévi (vagy akármikori) fogadalmát idejekorán feladja, amikor szabotálja a saját sikerét vagy egészségét, akkor ezeket nem tudatosan gondolja végig, de a háttérben hatnak ezek a mondatok, ezek a régi beidegződések. Szerencsére nem kell, hogy örökké ezeknek a foglyai maradjunk. A felszabadulás hosszú út, de az első lépés megtétele a legfontosabb ezen az úton. Erre hívjuk most az érdeklődőket, azokat, akik nem akarnak tovább vesztesek maradni, nem akarnak a saját sikerük útjában állni. A Téli napfordulós workshop címét azért választottuk, mert a napforduló a növekedő sötétség után a lassan növekedő fény idejét hozza el. Ez majdnem egybeesik a karácsonnyal és az újévvel, amikor legtöbben új célokat tűzünk ki magunknak. De mert ezek a napok általában tele vannak családi programmal, mi december 2-ára tettük a műhelyt, hogy ne kelljen választani a család és az énidő között. Várunk szeretettel! Információkat itt lehet olvasni