A titkos kert

titkos_kert_kicsi.jpg

Nemrég újraolvastam gyerekkorom egy kedvenc könyvét, F.H. Burnett A titkos kert című regényét. Annyi emlékem volt róla, hogy egy magas téglafal mögött megbúvó kertet fedeznek fel gyerekek és hogy ennek a kertnek a hangulata egészen varázslatos. 

Felnőttként olvasva a könyvet a kert varázsa mellett a kusza emberi kapcsolatok leírása is lenyűgözött, egyben el is borzasztott. A könyv három gyerekszereplője közül kettő súlyos batyut hoz a szülői háztól. A kislány édesanyja soha nem működött anyaként, képtelen volt kapcsolatot kialakítani a gyerekével, majd egy járványban meg is halt. A kisfiú anyja szintén korán elhunyt, apja pedig a szomorúság miatt képtelen volt elfogadni a fiát, látni sem tudta a gyereket, aki annyira hasonlított az anyjára. A fiú úgy nőtt fel, hogy évekig mindenki a halálát várta. Súlyos betegnek képzelték, orvos járt hozzá, ágyban feküdt, járni is képtelen volt és rendszeresen hisztériás rohamokkal kínozta az őt kiszolgáló személyzetet. 

Ahogy a történet halad előre, úgy nyílik ki a kisfiú és a kislány véletlen találkozásának köszönhetően a beteg fiú világa. Lépésenként kiderül, hogy a betegsége nem valódi, csak képzelt. Gyerekként nem is tehet mást, mint hogy úgy viselkedik, ahogy azt a környezete elvárja tőle. S ha azt várja el, hogy a halálos beteg szerepét játssza el, akkor azt teszi - mégpedig úgy, hogy ő maga is elhiszi, hogy beteg. 

Ma már tudjuk, hogy gyermek és szülő az első években annyira erős érzelmi kapcsolatban élnek, hogy a szülő félelmeit a gyerek visszatürközi és valóban képes testi tüneteket is produkálni. Ha tehát feltűnően gyakran beteg a gyerek - és nemcsak a közösségbe kerülés utáni első időszakban, amikor ez szinte törvényszerű -, akkor érdemes a lelki okokat is megfontolni, amelyek a szülő-gyerek kapcsolat zavarából eredhetnek:

- Fáj-e, hogy a gyerekem egyre önállóbb akar lenni? Boldog lennék-e, ha megállíthatnám az időt?

- Tudom-e babusgatni akkor is, ha egészséges vagy szükségem van rá, hogy segítségemre szoruljon?

- Féltem-e attól titokban, hogy egy a családban meglévő betegség nála is megjelenik?

- Annyira védem, amennyire korához, fejlettségéhez illik vagy olyantól is féltem, amit a korabeli gyerekek már csinálhatnak egyedül?

- Biztosítom számára a lehetőséget az ölelésre akkor is, amikor egészséges?

- Szánok rá elég időt, figyelmet, amikor minden rendben van, vagy kell valami problémát hoznia ahhoz, hogy figyeljek rá?

Természetesen rengeteg olyan betegség van, amely a szülő-gyerek kapcsolat minőségétől, elakadásaitól függetlenül alakul ki és kizárólag orvosi úton gyógyítható. De van, amikor a betegség a lélek hangos kiáltása, amit ha meghallunk és komolyan veszünk, akkor a gyógyulás szinte magától érkezik - ahogy A titkos kert hősénél, Colinnál is.