Miért ne keress gurut magadnak?

Jótanáccsal tele van a szekrény. Ha valaki felfedezi, hogy valami nem stimmel az életében, hatalmas kínálatot fog találni olyan kurzusokból, ahol megoldást ígérnek a lelki, karrier és egyéb problémáira. Az első kihívás, hogy kiszűrje az ember az olyan módszereket, amelyek nem hoznak tartóst megoldást, legfeljebb annak, aki beszedi értük a pénzt.
Legyen gyanús minden olyan kínálat, ahol sablon jótanácsokat osztogatnak. A "tedd meg ezt az öt dolgot, hogy sikeres légy" kezdetű hirdetések jól hangzanak és azt sugallják, hogy a megoldás az orrunk előtt van. Egyetlen probléma, hogy a legtöbbször az öt dolog a listán nagyon kézenfekvő, valami miatt mégsem sikerül meglépni. Vagy sikerül ideig-óráig, de a változás mégsem állandósul, mert nem belülről fakad és a kényelmes régi beidegződések hamar visszatérnek.
A másik gyanús jel, ha a módszer túlságosan guruközpontú. Ha a kurzus vezetője van a reflektorfényben, nem pedig a résztvevő. Ha arra esik a hangsúly, hogy mit tesz az emberrel a vezető, nem arra, hogy mit tehetsz te magadért.
Nemrég egy gyógytornász-masszőrrel beszélgettem és masszázsidőpontot szerettem volna kérni tőle. Ő azt mondta, szívesen megmasszíroz, ez nem kérdés, de tudnom kell, hogy az csak tüneti kezelés, így javasolja a gyógytornát, mert azzal a probléma gyökerét gyógyítjuk meg és akkor nem leszek örökké ahhoz kötve, hogy rendszeresen valaki megmasszírozzon, hogy elviselhetővé váljon a fájdalom. "Tudom, hogy ezzel saját magamnak rontom az üzletet, de azt szeretném, ha a pácienseim nem lennének a rabszolgáim, akik rám vannak utalva életük végéig" - mondta. Ezzel a mondatával nyert meg magának.
Igen, pontosan ez a lényeg mindenféle lelki, kapcsolati, családi problémánál is. Az a módszer, aminek hatására a változás csak ideig-óráig tart és a guru segítségére örökké szükség lesz, az nem az igazi. A jó segítő fölöslegessé teszi magát, az igazi segítség nem köt magához, nem függővé tesz, hanem szabaddá.
A pszichodráma módszere számomra pont ezért hiteles: nincsenek sablonlépések, nincs az az öt pont, amit ha megteszel, minden rendben lesz. Cserébe a szükséges lépések felfedezése közben olyan szinten dolgozol magaddal és magadon, hogy a változás is mélyből jön és tartós lesz. Nemcsak azt tudod meg, mit kell csiálni, de mozgósítod is az erőt magadban, hogy meg tudd csinálni. 
A pszichodráma jó keretet ad arra, hogy saját magad tehess magadért és ne egy vezetőtől, gurutól várd a megváltást, a helyzeted javulását. A vezető ott van, vigyáz rád, megtart és véd, de semmit nem kényszerít rád, amit te az adott pillanatban nem tudsz megtenni. A változások elindulnak a csoportban és sokszor évek szükségesek hozzá, hogy beérjenek. De történnek és ebben a csoportvezetőnek van ugyan szerepe, de tőle függetlenül, akár a csoport befejezése után is tovább folytatódnak a gyógyulási folyamatok.
Két példát szeretnék hozni. Az egyik csoportban, ahova még résztvevőként úgy tíz éve jártam, volt valaki, akinek az volt az álma, hogy festő legyen. A csoport 9 éve fejeződött be, és nemrég láttam, hogy az illető csoporttagnak önálló kiállítása nyílt a festményeiből. Biztos vagyok benne, hogy a drámacsoportnak nagy szerepe volt benne, hogy ez megvalósult, de elsősorban azért, mert hitet és önbizalmat adott az illetőnek, hogy benne van a művész. A többi pedig már az ő dolga és felelőssége volt, nem egy gurué, aki kézen fogva vezette és függővé tette őt.
A másik példa saját tapasztalat. Számomra a pszichodráma legfontosabb alkotóeleme a szerepcsere. A csoportmunkában annyira beidegződött, hogy minden szituációt meg lehet nézni a másik szereplő szemszögéből, hogy mostanra ezt a szerepcserét sokszor a hétköznapi életben fejben is lejátszom. És láss csodát, előfordul, hogy a másik ember szempontjai meggyőznek vagy hogy észreveszem, mennyire bántotta őt a reakcióm. És ehhez nem szükséges folyamatosan, életem végéig egyetlen személy tanácsait követnem vagy az egyre magasabb szintű kurzusait látogatnom, mert az elsajátított szemléletmódot magam is tudom alkalmazni a hétköznapokban.
Ha eleged van a sablonmegoldásokból és szeretnéd játékosan felfedezni, hogy mire van neked szükséged a változáshoz, s ha szeretnéd az ehhez szükséges erőt magadban felébreszteni egy függő viszony kialakítása helyett, akkor szívből ajánlom a pszichodráma módszerét. Ebbe betekintést nyerhetsz a március 25-én Bécsben, magyar nyelven tartott workshopon. Az ezzel kapcsolatos információkat megtalálod itt.