Köztünk marad: a csoporttitok

Megmutatni gyenge pontjainkat, bevallani bizonytalanságainkat, haragot, gyűlöletet, lustaságot nem könnyű. Jó, ha néhány ember akad a legszűkebb baráti körben, családban, akik előtt azok lehetünk, akik valójában vagyunk álarc nélkül. Egy ismeretlen emberekből való csoportba kerülni és ott megmutatni magunkat, igényel egy adag bátorságot.

Épp ezért az induló drámacsoportunkra is érvényes a csoporttitok szabálya. Ez azt jelenti, hogy már az ismerkedő interjútól kezdve véd minden résztvevőt a titoktartási kötelezettség. Nemcsak a csoportvezetők, hanem minden egyes csoporttag is megfogadja, hogy a csoportban hallott információkat, történeteket a csoporton kívül nem adja tovább. Mindenki csak arról beszélhet, ami vele történt a csoportban. Elmondható tehát például a saját játék nagy vonalakban, de titokban kell maradnia annak, amit a csoporttársak mondtak magukról, annak, amiről mások játszottak, hogy ki hogyan reagált, egyáltalán az is, hogy ki jár a csoportba. Röviden összefoglalva: Ami a teremben hangzott el, az a teremben is marad.

Elsőre nehéz lehet ezt a titoktartást megfogadni, de három okból is nagyon fontos:

  • Ez a védelem minden csoporttagnak fontos, hiszen emiatt tud igazán mélyre menni, őszintén dolgozni a csoportban. És végül is ezért jöttünk a csoportba.
  • Az, hogy bizalmas dolgokat osztunk meg egymással, különleges kapcsolatot hoz létre a csoporttagok között és növeli az összetartozás érzését is, ami miatt jobban megy a közös munka.
  • A csoporttitok betartása érdekében automatikusan keveset vagy semmit sem beszél az ember a csoportban megélt dolgokról, ami azért is jó, mert így a dinamikát nem beszéli ki magából. Akinek fontos, hogy megfogalmazzon felismeréseket, összegezzen, annak tanácsos inkább olyan papíralapú (semmiképp nem internetes) naplót vezetni, ami nem kerül idegen kézbe. Ez a módszer jó kompromisszum arra, hogy legyen emlékeztető feljegyzés is a saját haladásról, felismerésekről, ugyanakkor a dráma által adott lendület ne vesszen el a kibeszélésben és ráadásul a csoporttitok is megmaradjon.